Lowbudget leven; how low can you go?

Lowbudget leven is iets wat niet altijd even fijn is, maar aan de andere kan juist weer zo leuk kan zijn als je het zelf maakt. Wanneer je het voor jezelf omdenkt tot een uitdaging, of iets anders wat jou motiveren kan, is het ineens helemaal zo erg niet.

De knop omzetten

Dat is stap één. Iedereen bezit een intern ‘knopje’ welke bepaald hoe we leven. Bij ons stond de knop – dachten wij – op standje reëel. En op zich was dat ook wel zo, maar we hadden er iets meer rekening mee moeten houden dat situaties kunnen veranderen. Ook op financieel gebied. Tot zo ver mijn #geenfilter biecht, deze blog is immers eerlijk en oprecht.

Waar begin je dan?

Dat ligt er precies aan waar je veel geld aan uitgeeft. De een doet iedere week boodschappen zonder van te voren te kijken wat er eigenlijk nog allemaal in de (koel)kast ligt. Het liefst gaan veel mensen dan ook nog na het werken met honger de winkel in. Gevolg; je koopt veel meer dan je nodig hebt en moet thuis geregeld producten weggooien die er nog lagen.

Een ander geeft veel geld uit aan kleding en accessoires. Er is altijd wel weer iets wat je echt nodig hebt. Maar is dat ook zo, of koop je enkel zoveel omdat het kan? En wanneer je iets echt nodig hebt, is het dan wel nodig om daar zoveel geld aan te spenderen? Op een dag kijk je in de kledingkast en zie je bijvoorbeeld dat er inmiddels wel zes (bijna identieke) zwarte hempjes liggen. Heb je die echt nodig? (Guilty!)

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer andere oorzaken te verzinnen:

  • Veel boeken/CD’s/LP’s kopen
  • Veel dingen met de auto doen die ook op de fiets kunnen
  • Veel goedkope troepjes kopen (samen heel duur!)
  • Etc…

Valkuilen dichten

Loesje

Stap 1; maak een sport van het zo min mogelijk uitgeven

Waar je valkuil zich ook bevindt, er is iets aan te doen! Begin met een positieve mindset. Je kunt er gruwelijk van balen dat je niet langer al je boodschappen kunt halen bij de A-supermarkt, maar je kunt er ook een sport van maken om iedere week op je bon een lager bedrag terug te zien. Wat me brengt bij een belangrijke tip met betrekking tot boodschappen doen; ga 1x per week!

Hierdoor denk je bewust na over wat je gaat eten die week en ben je goedkoper uit. Kom je er niet uit met je gerechten, google dan eens op ‘goedkope recepten’. Je komt geweldige sites met recepten tegen! Ik kwam er zelf achter dat je door goedkoop te koken, automatisch gezonder gaat koken. Hoe mooi is dat?! Hou er in het begin wel rekening mee dat je een stuk langer in de keuken staat. Je trekt immers geen (dure!) pakjes meer open, maar maakt alles zelf.

Stap 2; maak jezelf bewust

Zoals je in het voorbeeld bij stap 1 kon lezen, ga je automatisch gezonder koken door je lowbudget lifestyle. Dat is een bewustwording die mij echt een stuk motivatie gebracht heeft. Wat nog iets is waar je je bewust(er) van zou moeten zijn, is een duurzamere manier van leven.

Laten we hier kleding als voorbeeld nemen. Net als jij, zijn er verschrikkelijk veel mensen die nog verschrikkelijker veel geld uitgeven aan kleding en schoenen. Veel van die kleding en schoenen blijkt een miskoop te zijn. Deze miskoop belandt op Marktplaats, een of andere Facebookgroep of in de kringloopwinkel. Wat houdt je tegen om op een van die plaatsen eens te gaan winkelen? Bij veel mensen is daarop het (onder)bewuste antwoord; gene…

Waarom? Waarom zou je je generen voor het feit dat je iets koopt wat iemand anders niet meer gebruikt, maar wat nog makkelijk een ronde mee kan? Waarom moet dat prijskaartje van de winkel aan die kleding hangen? Sommige mensen vinden het kopen van tweedehands kleding vies. Nou, ga dan maar eens mindful na zitten denken over hoe verschrikkelijk veel mensen met weet jij veel hoeveel dagen zich niet wassen, jouw leuke nieuwe truitje gepast hebben.

180630-duurzaam-480x679

Nog belangrijker is, dat de kledingproductie echt heel erg vervuilend is. In dit artikel wordt haarfijn uitgelegd hoé vervuilend. Door kleding een tweede, derde en zelfs vierde kans te geven, draag je direct bij aan een beter milieu.

Wil je echt lowbudget gaan? Organiseer dan met een grote groep vrienden en/of vriendinnen een of twee keer per jaar een kleding swap: Iedereen spit zijn kast goed uit en neemt mee wat hij of zij niet meer draagt. Eenmaal met de groep bij elkaar, presenteert iedereen zijn eigen kleding zo leuk/grappig mogelijk (tenminste, zo doen wij het). De eerste die roept krijgt het kledingstuk toegeworpen, de eerstvolgende krijgt het wanneer nummer 1 het toch niet past.

Dat passen is overigens een van de redenen waarom we het met een groep vrouwen doen; ongegeneerd aan en uitkleden is op zo’n avond best fijn.

Stap 3; verkoop je eigen spulletjes

Een heel logisch iets, is je eigen niet langer gebruikte spullen en kleding verkopen. Of toch niet…? Nee, niet dus. Veel mensen gooien alles gewoon weg. Dat ene kastje wat je niet meer wilt, of dat lelijke servies van je oma. Het wordt zo makkelijk aan de straat gezet en opgehaald door het grofvuil. Nog goede spullen waar een ander mogelijk heel blij van zou worden, gaan zo de grote vermalingsmachine in, zodat de afvalproductie ‘compact’ blijft.

Zeker wanneer je de ruimte hebt, zou je kunnen kijken of een ander er nog iets voor over heeft. Is je ruimte beperkt, geef de verkooppoging dan een week. Mislukt het, maar zijn de spullen echt nog goed genoeg? Breng ze dan even naar de kringloop. Weggooien is zó niet van deze tijd, echt niet.

Stap 4; maak alles echt op

Kun of wil je geen spullen wegdoen? Gebruik ze dan door tot ze echt op zijn. Eigenlijk vind ik dat persoonlijk de enige goede reden om iets weg te gooien; het is onherstelbaar kapot. Ben je echt heel bewust bezig en wil op en top duurzaam leven? Dan kun je een wollen trui uittrekken en iets anders van breien, of je timmert van de latjes van die kapotte houten stoel iets nieuws. Dat zijn slechts twee voorbeelden, er zijn er legio te bedenken.

DpIvvJAWsAA5U2U

Voor eten geld hetzelfde; maak het op! Hier gaat standaard alle groente die er niet meer zo top uitziet, in een grote pan soep. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een gerimpelde paprika, of een lichtelijk uitgedroogde prei. Niet meer zo mooi en lekker om door de pastasaus te gooien, maar in de soep komen ze nog prima tot hun recht. Op deze manier eten wij meerdere keren per week een soepje, uiteraard niet altijd met groente die bijna aan zijn eind gekomen is ;).

En zo kun je eigenlijk met bijna alle etenswaren we iets. Oud brood doet het nog prima in een hartige(brood)taart en wat ouder fruit kun je in de blender gooien met een beetje yoghurt voor een heerlijke smoothie.

Je hoeft niet arm te zijn

Om op een verantwoorde manier om te gaan met producten en daardoor geld te besparen, hoef je echt niet arm te zijn. Binnen alle lagen van de bevolking zou het zoveel meerwaarde hebben wanneer mensen eens bewust gaan leven. Misschien word je inmiddels wel een beetje moe van al dat bewuste en duurzame ‘gezever´ wat zoveel naar voor komt binnen de media, maar blijkbaar is het nodig. We zijn er namelijk nog lang niet met zijn allen!

bd7355b3-f578-4387-b9a1-0282a3141a71-original

 

(Voor het gebruik van de afbeeldingen is vooraf toestemming verleend door Loesje)

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s